adviezen cursussen koersen
BC Investments - gratis beleggers website - technische analyse en meer Contact Site inhoud Disclaimer Gratis mailing
homepage adviezen cursussen koersen artikelen nieuws links
LEDEN GEDEELTE
 Login      
 Wachtwoord     
                                               
Wachtwoord vergeten?

  AEX

AEX - Koers tijdens analyse 277,27 op 11-08-2011         

Koersgrafiek AEX

Klik hier voor de meest actuele grafiek

AEX analyse lange termijn

Gezien de grote onzekerheid en heftige bewegingen van de beurs, kijk ik dit keer naar de lange termijn van de AEX. De grafiek loopt van ongeveer mei 1999 tot en met nu. Dus iets meer dan 12 jaar. De rode kronkellijn in de grafiek is het 130-daags voortschrijdend gemiddelde (MA-130) en de groene kronkellijn is het 390-daags voortschrijdend gemiddelde (MA-390). De MA-390 geeft de lange termijn steunen en weerstanden aan en de MA-130 geeft de kortere bewegingen aan binnen de langere termijn van de MA-390. Let wel: korte termijn relatief gezien aan de lange termijn, want 130 koersdagen is nog steeds een half jaar!

Eind 1999 tot en met eind 2003 zat de AEX in een breed dalend trendkanaal (linkerkant van de grafiek). De AEX bewoog zich in die periode onder de MA-390. Een periode van ongeveer 4 jaar.

Van eind 2003 tot en met eind 2007 zat de AEX in een stijgend kanaal (minder breed dan het dalende kanaal ervoor). Ook hier zat de AEX de hele periode boven de MA-390. Een periode van ongeveer 3,5 jaar.

Eind 2007 tot ong. juli 2009 daalde de AEX. Een korte periode van net geen 2 jaar, maar wel heftig. De daling begon in een trendkanaal maar in ong. sept. 2008 kwam de AEX er zelfs onder waarmee er een 2e dalend kanaal ontstond, parallel aan het dalende kanaal van ervoor. Je zou kunnen zeggen dat we eigenlijk pas eind 2009 uit de daling zijn gekomen, want als je het kanaal van eind 2007 zou doortrekken, loopt deze tot eind 2009. Ook dan pas is de AEX boven de MA-390 gekomen.

Van juli 2009 tot en met mei 2011 (een periode van net geen 2 jaar) zat de AEX in een stijgend kanaal, aangegeven met de blauwe stippellijnen (het laatste getekende kanaal). Dus eigenlijk is het beeld vanaf dat punt al negatief en zou je uit de aandelen moeten zijn gestapt. Het negatieve beeld wordt bevestigd in juni 2011 als de AEX onder de MA-390 komt. Ook de daling onder de oude steun op 300 is negatief.

Wat nu? Gezien de periode van hiervoor zou je zeggen dat de AEX in een nieuw dalend kanaal terecht moet komen voor de komende 1,5 tot 2 jaar. Een einddoel is daarbij lastig aan te geven, maar gezien de stijgingen en dalingen van de oude kanalen en de oude bodem begin 2009, zou een doel van 200 makkelijk te halen moeten zijn. Wat het doel ook is, het gaat hier om een lange termijn beeld, dus zullen er uiteraard ook stijgingen in het dalende kanaal zijn. Maar over het algemeen een dalend kanaal.

Is een dalend kanaal nu met zekerheid te voorspellen? Nog niet. Wat opvalt, is dat de MA-130 nog boven de MA-390 zit. Daarmee is een zijdelings kanaal ook een mogelijkheid. Een mogelijke bandbreedte daarvan zou 250 tot 380 kunnen zijn (dus een lange periode een AEX tussen die standen). In dat geval is het een kwestie van kopen aan de onderkant en verkopen aan de bovenkant. In het geval dat we wel in een dalend kanaal komen, zou ik uit de aandelen gaan, ook al kunnen er stijgingen voorkomen in een dalend kanaal. Zolang de AEX onder de MA-390 zit, is het beeld in ieder geval niet positief.

Deze verwachtingen zijn gebaseerd op de steun- en weerstandlijnen op dit moment. Bij doorbrekingen van die lijnen, wijzigen ook de adviezen. Je zult AEX dus zelf moeten volgen (incl. steun- en weerstandlijnen) om te zien of bovenstaande adviezen geldig blijven of niet.

Baris Canatan
baris@bcinvestments.net

| terug |

Emailen Email deze analyse naar een kennis/vriend

Webdesign Omnisite Webservices homepage contact pricacy adverteren vacatures
Copyright© 1998-2011 2024 BC Investments. All Rights Reserved.