adviezen cursussen koersen
BC Investments - gratis beleggers website - technische analyse en meer Contact Site inhoud Disclaimer Gratis mailing
homepage adviezen cursussen koersen artikelen nieuws links
LEDEN GEDEELTE
 Login      
 Wachtwoord     
                                               
Wachtwoord vergeten?
Laatste wijziging :
14-02-2013
· FinanciŽle Headlines


· Word gratis lid van onze Beursmail.nl!
Win iPad 2!
E-mailadres:
Beleggingsfondsen ; een veilige belegging ?

De beurzen hebben zowel in 1997 als in 1998 een flinke dip te verduren gehad. Een ieder zal deze dip op zijn eigen manier verwerkt hebben. Snel verlies nemen lijkt achteraf bij de dip van 1998 de beste strategie. Echter grote beleggingsinstellingen kunnen dit vaak niet doen, door het volume van de beleggingen.

In de SAFE van november 1998 schrijft Robeco naar aanleiding van de dip in het najaar van 1998 een artikel. Het artikel begint met de beurswijsheid "Zit stil als je geschoren wordt". Vervolgens geeft men een verklaring waarom de koersen zover dalen, de emotie overheerst, computerprogramma's of de spanning wordt te veel, om vervolgens de particuliere beleggers te vertellen dat zij bij dit soort geweld beter langs de zijlijn kunnen blijven staan. Samengevat, beleggen is voor de lange termijn en zo'n dipje stelt niets voor (RvP).

Op de vraag : "Wat gebeurt er binnen de portefeuille van beleggingsfondsen bij zo'n dip ?", geeft Robeco het antwoord : "Rustig blijven in tijden van hevige turbulentie".
Een andere vraag : "Geldt dit ook voor de beheerders van beleggingsfondsen ?". "Tot op grote hoogte wel. Professionele beheerders hebben hun Portefeuille ingericht op de economische verwachtingen ....... er is dan ook geen reden om tijdens een koersval de portefeuille ingrijpend te wijzigen. Eerder is het verstandig om de beurzen uit te laten razen......

Een zeer verstandig verhaal van Robeco. Wie schetst mijn verbazing als in de SAFE van maart de volgende vraag wordt gesteld : "Ik zie dat het RG Holland Tactmix 50 en 100 een negatief rendement hebben over 1998 terwijl de aandelenmarkt het wel goed gedaan heeft. Hoe kan dit ?". RG Tactmix 50 en 100 beleggen voor maximaal 50% respectievelijk 100% in aandelen en de rest in obligaties en deposito's (RvP).
Antwoord Robeco : "Dat kwam vooral omdat het belang in aandelen begin oktober helemaal werd verkocht, op een moment dat de aandelenmarkt sterk was gedaald ..... deze keuze werd gemaakt op grond van economische verwachtingen".
Dus in november schrijft Robeco aan haar lezers vooral te blijven zitten, terwijl zij zelf op het dieptepunt haar aandelen loost !
Als reactie schrijft Robeco hierop : "Holland Tactimix werkt volgens een kwantitatief beleggingsmodel. De bewegingen in dat fonds zijn dus niet representatief voor 'Robeco' of de 'Robeco Groep-visie'".
Johan C. Smit schreef in 1996 in zijn boek "Succesvol beleggen al ; Voor het neerzetten van een slechte prestatie heb je geen ander nodig.

Is daarmee de hele Robeco groep slecht ? Nee, zeker niet. Allereerst staat Robeco hoog in een onderzoek van het V.E.B. naar beleggingsinstellingen ten aanzien van de openheid en duidelijkheid van beleggen. Ook verslaat het RG America fund al enkele maanden de Amerika-index van Morgan Stanley.

Ook blijken de RG zelf-selectfunds het redelijk tot goed te doen. Deze fondsen maakten het ritje naar beneden mee, maar ook de stijging die daar op volgde. Nu blijken met name deze zelfselect fondsen geschikt uitermate geschikt om er technische analyse op lost te laten. Doordat men in een land, een werelddeel of een marktsegment belegd wordt vaak een trend voor maanden gevolgd. Ook blijkt het goed mogelijk om binnen een trading range te handelen vanwege de lage aan- en verkoopkosten (0,4%). Ik hoop binnenkort op dit laatste onderwerp terug te komen.

Ruud van Poelgeest
ruud@bcinvestments.net

| terug |

Webdesign Omnisite Webservices homepage contact pricacy adverteren vacatures
Copyright© 1998-2011 2024 BC Investments. All Rights Reserved.