adviezen cursussen koersen
BC Investments - gratis beleggers website - technische analyse en meer Contact Site inhoud Disclaimer Gratis mailing
homepage adviezen cursussen koersen artikelen nieuws links
LEDEN GEDEELTE
 Login      
 Wachtwoord     
                                               
Wachtwoord vergeten?
Laatste wijziging :
14-02-2013
· FinanciŽle Headlines


· Word gratis lid van onze Beursmail.nl!
Win iPad 2!
E-mailadres:
Andere benadering voor het analyseren van koersen

Inleiding
Zoals we allemaal weten, zijn er diverse analyse methoden om de beurskoersen te beoordelen. Meestal is het de bedoeling om, voor een fonds (of andere financiŽle waarde) een uitspraak te doen over de toekomst wat betreft zijn richting en hoogte.

De bekendste technieken zijn natuurlijk :

  1. De fundamentele analyse. Hierbij wordt gekeken naar alle markteconomische en bedrijfstechnische factoren die de waarde van een fonds kunnen beÔnvloeden.
  2. De technische analyse. Hierbij wordt het verloop van de koersen in het verleden bekeken en getoetst aan bepaalde rekenkundige en/of wiskundige grootheden voor een prognose in de toekomst.
  3. Meer psychologische methoden, waarbij het groepsgedrag van markten en (ver)kopers de koersen kunnen beÔnvloeden.

Ik ben van mening dat er nog een methode toegevoegd zou kunnen worden. Deze is gebaseerd op een statistische benadering van het koersverloop.
De vraag luid dan :
Is het mogelijk om uit het (recente) voortraject via getoetste statistische grootheden een redelijk verantwoorde uitspraak te doen over het verder koersverloop in de (nabije) toekomst.

Vraagstelling
Eerst moeten we ons zo duidelijk mogelijk afvragen waar we precies naar zoeken. Om dit duidelijk te maken, heb ik voor een zeer eenvoudig voorbeeld gekozen. We gebruiken de slotkoersen van de AEX van 5 jaar terug tot nu.
De vraag is nu :
Kunnen we aan de hand van de vorige slotkoers een statistisch verband leggen met de verwachting voor heden.
Ik denk dan in de richting van : als de slotkoers 1% is gestegen hoe groot is dan de kans dat heden ook is gestegen, en omgekeerd. Nu kunnen we de matrix uitbreiden door eerst de percentages van de voorgaande slotkoersen te variŽren. Ook is het denkbaar, wellicht zelf essentieel, om de vaste percentages om te zetten naar varabele binnen een bepaald gebied. Verder kunnen we het aantal slotkoersen uit het recente verleden opvoeren.
Als we zo stap voor stap 5 jaar AEX doorlopen, krijgen we toch een aardig inzicht in de mogelijkheden van een dergelijke methode.

Conclusies
Allereerst is dit nog maar een eerste gedachte spinsel en uiteraard moet hier nog van alles aan gebeuren. Vele zullen opmerken dat deze methode toch wel erg veel lijkt op een soort patroonsherkenning. Dit klopt ook wel, alleen komen hier duidelijke antwoorden uit. Veel van de mij bekende patroonherkenning systemen, ook die werken met behulp van een Neural Network, geven geen duidelijke volgende dag prognose. Zo zijn hier ook de criteria van de voorgaande slotkoersen duidelijk gesteld en zijn de verwachtingspercentages ook eenduidig. Ik acht het overigens niet uitgesloten dat er opmerkelijke antwoorden uitkomen die laten zien dat het koersverloop niet zo chaotisch en random is als vele geloven.

Hans Engel
engel@flevonet.nl

| terug |

Webdesign Omnisite Webservices homepage contact pricacy adverteren vacatures
Copyright© 1998-2011 2024 BC Investments. All Rights Reserved.