adviezen cursussen koersen
BC Investments - gratis beleggers website - technische analyse en meer Contact Site inhoud Disclaimer Gratis mailing
homepage adviezen cursussen koersen artikelen nieuws links
LEDEN GEDEELTE
 Login      
 Wachtwoord     
                                               
Wachtwoord vergeten?
Laatste wijziging :
14-02-2013
· FinanciŽle Headlines


· Word gratis lid van onze Beursmail.nl!
Win iPad 2!
E-mailadres:
  Overleef de Crash

Rotterdam, 6 Oktober. Een student van de Erasmus Universiteit heeft onderzoek uitgevoerd naar de voorspelbaarheid van een beurskrach op basis van de verhouding tussen de dow-jones en de goudprijs. Een opmerkelijke conclusie is dat de dow-jones en de goudprijs historisch gezien immer een ratio van 1-5 bereiken op het dieptepunt van de krach. Een bekende guru gaat hierin zelfs zover dat hij voor de bear-market waarin we ons momenteel bevinden een pariteit van beide waarden voorstelt.

Naar wie moeten we luisteren als het gaat om het aan of verkopen van aandelen. Gaan we af op fundamentele analyse of technische analyse? Ook al zijn de fundamenten goed, koersen stijgen pas als het sentiment positief is. Korte termijn voorspellingen zijn net russiche roulette, serieuze beleggers behoren hier geen aandacht aan te besteden. Professionele analisten worden jaar in jaar uit verslagen door een aap. Wat is ons baken in deze donkere tijden? Waar laten we ons geld (renderen) als we niet in aandelen zitten?

Angst en hebzucht zijn de drivers van de aandelenmarkten. Angst dat investeringen kunnen verdampen als sneeuw voor de zon en hebzucht wanneer mensen dreigen de boot te missen als een stijging zich aandient. Eigenlijk zijn aandelenmarkten manisch depressief. De korte termijn richting is mede hierdoor onvoorspelbaar.
Dit is vergelijkbaar met de weersvoorspelling. Hoe vaak hebben meteorologen het niet bij het verkeerde eind wanneer het gaat om het weer van morgen? Daarentegen weet iedereen wat het weer over 6 maanden ongeveer zal zijn. Als de winter nadert wordt het kouder, zo simpel is het. Het weer van morgen is eigenlijk niet relevant als je het weer van over 6 maanden wilt voorspellen, de korte termijn is slechts ruis. Zo ook op de aandelenmarkten.

De seizoenen van het jaar zijn cycles. Zo heb je ook de dag/nacht cycle en de geboorte/dood cycle. Alles op aarde vindt plaats in cycles. Het zelfde geldt voor aandelenmarkten. Helaas zijn deze cycles lastig te verteren voor het menselijk brein daar ze een stuk langer duren dan dat we gewend zijn, meestal enkele decennia.

De meeste analisten voorspelden in 2003 een hervatting van de bull market. Een 4-jarige bear market was nog nooit eerder voorgekomen. Cyclus analisten daarentegen zeiden: Na zonneschijn komt regen, na bull- komt bear market. Hoe groter de bubble des te groter en langer de neergang. Op het zelfde moment in 2003 adviseerden cyclus analisten weg te blijven uit aandelen totdat deze zwaar over verkocht waren. Een koers/winst verhouding rond de 6-8 is vaak in bear markets een goede indicator wanneer aandelen weer koopwaardig zijn.

Ten tijde van een bear market is goud een veilige haven voor je geld gebleken. Echter, als je in 1998 in goud had geÔnvesteerd was je te vroeg. De fundamenten waren toen zeker rijp voor een stijging van het goud (aandelenkoersen waren zwaar over kocht), toch hield de bull market aan. Zoals al eerder gezegd; markten draaien niet omdat de fundamenten zeggen dat ze dat moeten. Markten draaien op sentiment. Hier komen angst en hebzucht weer om de hoek kijken. Hebzucht is niet goed voor de goudmarkt, angst zeer zeker wel. Gedreven door angst van devaluatie van de dollar grijpt AziŽ krampachtig naar het laatste redmiddel: Goud. Een reusachtig begrotingstekort en de intentie van de FED om dit weg te inflateren zullen voor een ongekende daling van de dollar zorgen en moeten zorgen.

De ratio tussen de Dow-Jones en de goudprijs bodemt historisch gezien uit tussen de 1-5. In 2000 stond de ratio op 40. Momenteel beweegt deze rond de 24. Een daling van 40 naar 24 is sterk trendmatig en kan zeker niet worden geÔnterpreteerd als ruis. De ratio nadert de 1-5. Wanneer dit zal gebeuren is niet duidelijk noch belangrijk. Daarnaast blijkt dit even onvoorspelbaar als de minimum temperatuur in de winter van 2007 om nog maar een parallel te trekken met de weersvoorspelling.

Opgetekend uit de mond van Richard Russell, Amerikaís bekendste investeerder:

Russell expects the price of Gold, now at $320 an ounce, to equal or exceed the nominal level of the Dow Average, now at 8770 at some point. "Gold will cross $3,000 an ounce, with the Dow 3,000 or lower", Russell said

Unieke kans op legendarische winsten liggen in het verschiet, de bodem is nog lang niet in zicht. We moeen niet luisteren naar analisten die zeggen dat de toekomst niet te voorspellen is op basis van gebeurtenissen uit het verleden (zij worden zelfs door apen verslagen). Ik luister liever naar mensen met een lange termijn geheugen: dhr. Russell.

ďThe only thing we learn from history is that we don't learn from history!Ē
(Churchill)

Rolf Weijts
rolfweijts@hotmail.com

| terug |

Webdesign Omnisite Webservices homepage contact pricacy adverteren vacatures
Copyright© 1998-2011 2024 BC Investments. All Rights Reserved.