adviezen cursussen koersen
BC Investments - gratis beleggers website - technische analyse en meer Contact Site inhoud Disclaimer Gratis mailing
homepage adviezen cursussen koersen artikelen nieuws links
LEDEN GEDEELTE
 Login      
 Wachtwoord     
                                               
Wachtwoord vergeten?
Laatste wijziging :
14-02-2013
· Financiële Headlines


· Word gratis lid van onze Beursmail.nl!
Win iPad 2!
E-mailadres:
Technische analyse cursus Deel 3 - Belangrijkheid van trends

Inleiding
In deel 1 heb ik in het kort uitgelegd wat technische analyse is. Ik heb daarin ook vermeld dat één van de dingen die de technisch analist wil weten, is of er een trend is of niet. Ik zal in dit stuk uit leggen waarom dit belangrijk is.

Marktsoorten
Een markt kan zich in drie richtingen bevinden. Omhoog (hausse), omlaag (baisse) en zijwaarts (consoliderend).

Als de markt omhoog of omlaag gericht is, is er sprake van een trend (stijgend of dalend) of 'trending market'.

Trend
Omhoog gerichte trend

Als de markt zijwaarts beweegt dan zegt men dat de markt in een 'trading range' of 'trading market' zit.

Trading
Trading range

Bepaling marktsoort
Hoe weet je in wat voor markt je zit ? Hier zijn een aantal mogelijkheden voor. De eerste is door gewoon naar de grafiek te kijken. Je kan dan globaal zien hoe de markt zich beweegt. Een andere mogelijkheid is door lijnen te trekken langs belangrijke toppen en bodems. Je kan dan snel zien of er een trend is of niet. Dit 'lijnentrekken' of 'charting' is een vorm van subjectieve technische analyse. Dit komt doordat het aan de technisch analist ligt hoe de lijn wordt getrokken. Objectieve technische analyse is analyse met behulp van indicatoren. Deze indicatoren zijn wiskundige formules die vaak op de computer worden uitgerekend. Het objectieve hieraan is dat iedere technisch analist dezelfde waarde voor de indicator krijgt. Met objectieve technische analyse heb je een aantal indicatoren waarmee je kunt bepalen of er een trend is of niet. De belangrijkste indicatoren zijn de ADX en de TRENDSCORE (uitleg komt in één van de volgende delen).

Belangrijkheid bepaling marktsoort
Wat heb je eraan dat je weet of er een trend is of niet. De eerste reden (en de belangrijkste) is dat je nu weet in welke richting je moet handelen/beleggen. De vuistregel is dat je niet tegen de richting van de trend in handelt : 'the trend is your friend'.
Een andere reden is dat je nu weet welke indicatoren je moet gebruiken voor je analyses. Er zijn namelijk twee soorten indicatoren : trendvolgend en countertrend. In een 'trending' markt gebruik je trendvolgende indicatoren. Deze indicatoren zeggen je dan wanneer een trend start en wanneer deze is afgelopen. Een karakteristiek van deze indicatoren is het zogenaamde 'lagging' effect. Dit houdt in dat de signalen vertraagd worden gegeven. Een trend is al even bezig voordat er een signaal komt en de trend is al een tijdje afgelopen voordat het signaal komt om uit de markt te stappen.
In een 'trading' markt gebruik je countertrend indicatoren. Deze indicatoren zeggen je wanneer er een top of bodem is (ook wel overbought of oversold). Deze indicatoren hebben een 'leading' karakter. Ze geven het signaal net voor een top of bodem.
Als je deze twee soorten indicatoren verkeerd gebruikt dan gebeurt er het volgende. In een stijgende c.q. dalende 'trending' markt geeft een countertrend indicator te vaak aan dat er een top (overbought) c.q. bodem (oversold) is.
In een 'trading' markt geeft een trendvolgende indicator teveel signalen. Je wordt heen en weer geslingerd. Dit komt namelijk door zijn 'lagging' karakter. Je koopt/verkoopt als de koers al een tijdje van richting is veranderd.

| terug |

Baris Canatan
baris@bcinvestments.net

Meer leren over technische analyse? Er is nu een cursus Praktische Technische Analyse waar je d.m.v. videomateriaal en praktijkvoorbeelden leert om zelf technische analyses te kunnen maken om zo beter en onafhankelijk te kunnen beleggen.

Klik hier voor informatie over de cursus Praktische Technische Analyse.

Webdesign Omnisite Webservices homepage contact pricacy adverteren vacatures
Copyright© 1998-2011 2024 BC Investments. All Rights Reserved.